Acıka, Kafkas halklarına özgü olmasına rağmen ülkemizde de birçok yörede severek tüketilen bir ezmedir. Domates salçası ve biber salçası karıştırılarak yapılan ev acıkası tariflerinde genelde bol baharat ve çekilmiş ceviz içi kullanılmaktadır. Cevizli meze olarak sofralarımızı süsleyen acıka gerçek ev yapımı ezme tarifleri arasında en çok tercih edilenidir.

İnternette çeşitli acıka tarifleri bulabilirsiniz fakat aşağıda sizlere verecek olduğumuz tarif sosyete çemeni tarifi olarak bilinen, tadına doyum olmayan ev acıkası tarifidir.

acikanin-tarifi

5 adet rondoda çekilmiş etimeği birer yemek kaşığı kimyon, karabiber, kekik, 3 yemek kaşığı kırmızı toz biber ve yarım yemek kaşığı pul biber ile karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz toz karışıma sırasıyla 1 kase domates salçası, yarım kase biber salçası, 6-7 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay bardağı hakiki zeytinyağı ve yarım limon suyunu ekleyerek karıştırıyoruz. Son olarak içine 1 kase çekilmiş ceviz içini ve kıvamını ayarlayıncaya kadar suyu ekliyoruz. Tuzunu ayarladıktan sonra dolapta kapalı bir kapta 1 gece bekletiyoruz. Ve ardından servis ediyoruz.

Dilerseniz meşhur Antep mezelerinden yapılan Gaziantep Acukası’nı gurme market ile sipariş edebilirsiniz.